Front-End Developer Nedir: Web ön yüz geliştirme uzmanı olarak da bilinen Front-End Developer, bilişim dünyasının en çok aranan elemanlarından biridir. Bir internet sitesinin kullanıcı dostu olmasında önemli bir yere sahip olan Front-End Developer bazı eğitimleri tamamlamış olmalıdır. Günümüzde internet sitelerinin tasarlanma sürecinde ve aynı zamanda kullanıcı dostu hale gelmesinde Front-End Developer önemli yer tutar. Front-End Developer uzmanlık alanı internet sitelerinde kullanıcıların gördüğü sayfanın tasarımıdır. Bu yazımızda Front-End Developer hakkında en çok merak edilen sorulara kapsamlı yanıtlar bulabilirsiniz.
Front-End Developer Nedir?
Front-End Developer anlamı, Türkçe olarak Web ön yüz geliştirici tanımına denk gelir. Burada Web’den kasıt internet sitesi, Front-End ile de ön yüz olarak tanımlanan internet sitesi sayfası öne çıkar. Web önyüz geliştirici uzmanı olarak çalışan kişiler, internet sitelerinin daha kullanışlı ve sorunsuz olmasını sağlar. Bilişim dünyasında sık sık kullanılan Front-End terimi, ön yüz olarak adlandırılır.
Bir internet sitesi tasarlarken, görünüm ve içerik ile alakalı olan tüm detaylar ön yüz geliştirme işlerinin kapsamına girer. Örneğin bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde gözünüze çarpan yazılar, yazı tipleri, arka fonlar, temalar ve tasarımsal öğelerdir. Tüm bu detaylar, Front-End Developer yani web ön yüz geliştirici uzmanı tarafından tasarlanır. Böylelikle internet sitesinin hazırlanıp yayına alınmasında en önemli kişiler arasında Front-End Developer de yer almaktadır.
Front-End Developer işi internet sitesinin kullanıma hazır sayfalarındaki görünüm tasarımıdır. Bir internet sitesini hazırlarken sürece tıpkı kamera önü ve kamera arkası gibi bakılmalıdır. Kamera önü Front-End dediğimiz bölüm, kamera arkası ise Back-End terimiyle tanımlanır. Bir filmde izleyicilerin takip ettiği her şey kamera önündeki kurgudan ibarettir. Filmin oyuncuları, dekorlar, mekanlar ve ortam Front-End kısmına örnektir. Kamera arkasındaki teknik ekip, yönetmen, ışıklar ve kostümler ise Back-End kısmına aittir.
Bu şekilde düşünüldüğünde Front-End Developer, filmin örneğinden gidecek olursak yapım sürecinde kamera önüyle ilgilenir. İzleyicilere sunulacak tüm detaylar Front-End Developer gibi uzmanların sorumluluğundadır. Bu bakımdan web sitesine geri dönecek olursak internet sitesinin sayfalarında görünen tüm unsurların tasarımı Front-End Developer tarafından yapılır. Front-End Developer yani web ön yüz geliştiricisi, uzmanlık alanında birden fazla programa dili bilmeli ve bunları uygulamalıdır.
Front-End Developer web sitesi tasarımı sürecinde kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekle görevlidir. Bir web tasarım sürecinde Front-End Developer yani ön yüz geliştirici uzmanına ihtiyaç duyulur. Front-End Developer, internet sitesinde ön yüz olarak tanımlanan bölümdeki tüm işleri çeşitli programlama dilleriyle uygulamalıdır. Örnek olarak bir Front-End Developer’ın web sitesinde değiştirmesi gereken unsurlar şunlardır:
- Web sayfasının genel görünümü
- Yazı tipi ve yazı fontu
- Yazı ve temanın rengi
- Görselin boyutları
- Metin ve görsellerin sayfaya düzenli biçimde yerleştirilmesi
- Arayüze uygun detaylar
- Kullanıcı deneyimini iyileştiren uygulamalar
Bir internet sitesinde Front-End Developer olmadan sitenin kullanıcı dostu hale gelmesi mümkün değildir. Günümüzde SEO odaklı internet sitelerinde kullanıcı deneyiminin iyi olması için çeşitli kriterler göz önüne alınır. İşte web sayfalarının daha fazla kullanıcıya hitap etmesi ve sitede kalma süresinin uzun tutulması için Front-End Developer çalışmaları önemlidir.
Front-End Developer sorumlulukları temelde bir web sitesi projesinin kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olmasını sağlamaktır. Bir internet sitede göze çarpan tüm unsurların düzenlenmesi ve uygun hale getirilmesi Front-End Developer’ın görevidir. Ön yüz geliştirme uzmanı, işletmeler, markalar ve yazılım şirketleri açısından önemli bir sorumluluk taşır. Bu şirketlerde görev yapan Front-End Developer’ın sorumluluk alanında genellikle şunlar yer alır:
- Programlama dillerini kullanıp web sayfalarını kullanıcı dostu hale getirmek
- Şirketin web sitesinin görsel tasarımını iyileştirmek
- Profesyonel Back-End geliştiriciler ile ortak çalışma becerisi göstermek
- Takım halinde çalışarak yüksek kalitede modeller geliştirmek
- Web sitelerinde fark yaratacak farklı prototipler tasarlamak
- Web uygulamalarını ve sayfalarını hızlı çalışacak şekilde iyileştirmek
- Kullanıcıların ve müşterinin yorumlarına göre site tasarımında farklılıklar yapmak
- Güncel web tasarım dinamiklerini yakından takip etmek
- Problemler karşısında proaktif olup en doğru çözüm önerilerinde bulunmak
- Alanıyla ilgili gelişmeleri
Bu tür görevleri en iyi şekilde yerine getiren Front-End Developer’lar bilişim alanında her zaman talep görürler. Özellikle internet çağı olarak adlandırılan günümüzde kullanıcılara hitap edecek web sitelerinin tasarlanmasında Front-End Developer’lara ihtiyaç vardır. Öte yandan başarılı bir Front-End Developer olabilmek için de uzmanlık statüsünde bazı yeteneklere sahip olmak gerekir.
Front-End Developer yetenekleri, bu uzmanların kendi alanlarında ne kadar başarılı olacaklarını belirler. Üniversitelerde verilen eğitimler dışında kendini “alaylı” olarak yetiştiren web ön yüz geliştiricileri de bu yeteneklere sahip olmalıdır. Profesyonel bir Front-End Developer kamu veya özel sektör şirketlerinde her zaman talep gören bir meslektir. Alanında uzman ve başarılı bir Front-End Developer olabilmek için şu yeteneklere sahip olunması gerekir:
- Web dünyasındaki gelişmelere meraklı
- Araştırmacı
- Sorunlara akılcı çözümler üretebilen
- Yabancı dil bilgisi iyi
- Sürekli okuyan ve gelişime açık
- Yaratıcı düşünme kabiliyeti gelişmiş
- İnsanlarla iletişimi kuvvetli
- Takım çalışmasına yatkın
- Problem çözücü yönü gelişmiş
Başarılı bir Front-End Developer olmak isteyenlerin temelde bu tür kişilik özellikleri ve yeteneklere sahip olması gerekir. Özel sektör veya kamu kuruluşlarında web sayfalarının düzenlenmesi sürecinde Front-End Developer ihtiyacı vardır. Gerekli eğitimleri alan ve başarılı projelere imza atan web ön yüz geliştiricileri, meslekte her zaman talep görürler.
Front-End Developer eğitimi almak için üniversite eğitimi önemlidir. Profesyonel bir ön yüz geliştirme uzmanı olmak isteyenler, üniversitelerin 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı veya 4 yıllık Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun olabilir. Bu şekilde diplomalı Front-End Developer’lar daha geniş bir iş alanına sahip olur. Ancak günümüzde lisans eğitimi almadan da web ön yüz geliştiricisi olarak çalışanlar mevcuttur. Ayrıca Front-End Developer eğitimi veren özel kurslara giderek de üniversite dışında eğitim alınabilir.
Front-End Developer olmak için bilgisayar ve web tasarım konusunda tecrübeli olmak gerekir. Bilişim dünyasında en çok kullanılan yazılım dillerine hâkim olan web ön yüz geliştirici uzmanları mesleklerinde talep görürler. Front-End Developer olarak çalışmak isteyenlerin mutlaka programlama dilleri hakkında kapsamlı bilgisi olmalıdır. Bazı iş ilanlarında Front-End Developer arayan şirketlerin üniversite diploması şartı bulunurken, bazılarında ise sadece tecrübeye bakılır. Üniversite eğitimi almamış olsa bile dışarıdan Front-End Developer eğitim kurslarını tamamlamış kişiler, başarılı işlere imza atarak iş bulabilirler. Front-End Developer uzmanlık alanı web sitesi tasarımı olduğu için dijital reklamcılık dâhil geniş kapsamda iş bulma imkânı vardır.
Ön yüz geliştiricisi yazılım dilleri, bilişim dünyasında en çok kullanılan programlama dillerinden oluşur. Herhangi bir şirketten Front-End Developer olarak çalışa kişilerin birden fazla yazılım diline hakim olması beklenir. Front-End Developer’ların web tasarım sürecinde en çok kullandıkları yazılım dilleri şunlardır:
- HTML
- CSS
- JavaScript
- Python
- C++
Bunlar dışında Front-End Developer’ların refactoring yani temiz kod öğrenip bu bilgileri etkili biçimde kullanması beklenir. Ayrıca Front-End Developer’lar tarafından kullanılması gereken bazı web tasarım araçları vardır. Bu tür programlama dillerinden en az birinde uzmanlık seviyesinde olmak yeterli olmayabilir. Dolayısıyla Front-End Developer’lar bunun yanı sıra PageSpeed, Google Search Console gibi araçlar kullanma konusunda deneyimli olmalıdır.
Uzman Front-End Developer olmak için programlama dillerinden birden fazla bilmek ve yaratıcı düşünebilmek önemlidir. Ön yüz geliştiricileri yazılım veya bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olduklarında diplomalarını alırlar. Ancak bir diplomaya sahip olmak iyi bir Front-End Developer olmak anlamına gelmez. Yoğun rekabetin yaşandığı sektörde başarılı bir Front-End Developer olabilmek için şu hususlara dikkat etmek gerekir:
- HTML ve CSS programlama dillerinde donanımlı olmak
- Web sunucusu ve uygulamaları arasında yapılandırmayı sağlayan JSON yapısını bilmek
- W3C standartlarını iyi yönetebilmek
- JavaScript ile nesne odaklı programları uygulayabilmek
- Geniş JavaScript kütüphanesinde birden fazla detaya hakim olmak
- Refactoring ile temiz kod yazabilmek
- Google Search Console, Google Analytics ve PageSpeed gibi araçları kullanmak
- Git, Bitbucket, Subversiyon ve Mercurial gibi veri kontrol uygulamalarına hakim olmak
- SEO odaklı kod yazabilmek
- SEO alanındaki gelişmelere hâkim olmak
- İyi derecede yabancı dil bilmek
- Programlama dillerinde gelişmeye açık olmak
Özel veya kamu şirketlerinde Front-End Developer olarak çalışmak isteyenler için bu tür kriterler önemlidir. Dolayısıyla üniversitelerin bilgisayar veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olanların bu konularda gelişme göstermesi beklenir. Bir ön yüz geliştiricisi ne kadar çok şey öğrenip tecrübe ederse o kadar talep görür. Birden fazla yazılım diline hâkim olmak Front-End Developer’ların uzmanlık kazanması konusunda çok önemlidir.
Front-End Developer iş ilanları genellikle özel sektör ve kamu üzerinde yoğunlaşır. Özel sektörde aklınıza gelebilecek tüm şirketlerin aktif kullanılan bir web sitesi vardır. Dolayısıyla kullanıcılarına internet üzerinden hizmet veya ürün satışı yapan tüm firmalar, Front-End Developer’a ihtiyaç duyar. Front-End Developer bir internet sitesinin ön yüz kısmını tasarladığı için web tasarım ajanslarında da aranan elemanlardır. Kısacası kamu kuruluşları ve özel sektör şirketleri dâhil Front-End Developer arayan şirketler oldukça fazladır. Bu bakımdan Front-End Developer çalışma alanı çok geniştir.
Front-End Developer aylık maaşı kişinin uzmanlık alanına, çalıştığı firmaya ve yaptığı işlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tüm dünyada talep gören bir meslek olduğu için çoğu Front-End Developer maaşını global çaptaki ücretlendirmeye göre alır. Front-End Developer olarak çalışanlar uzmanlık seviyesi ve meslekteki tecrübesine göre standart bir yazılımcıdan fazla maaş alabilir.
Front-End Developer olması gereken özellikler meraklı ve araştırmayı seven kişilik yapısına sahiptir. Ön yüz geliştiricisi olabilmek için sorunlar karşısında akılcı çözümler üretme becerisi önemlidir. Ayrıca web tasarım ve yazılım konusundaki tüm terimleri bilmek, gelişmeleri yakından takip etmek ve uygulamak gereklidir. Geleceğin mesleklerinden biri olarak görülen web yazılım alanı, sürekli gelişmeye açık bir sektördür. Bu nedenle yeni programlama dilleri ile kullanıcı dostu web siteleri kurulması hedeflendikçe Front-End Developer ihtiyacı doğar.
Meraklı ve araştırmacı bir ruha sahip olanlar başarılı bir Front-End Developer olabilir. Ancak analitik düşünme becerisinin ve matematik zekâsının da gelişmiş olması gerekir. Türkiye’de üniversitelerin yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar Front-End Developer olabilir. Front-End Developer hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bu yazımızda vermiş olduk.