Software Developer Ne Demek? Türkçe dilinde yazılım geliştiricisi olarak tanımlanır. Yazılım dünyasının giderek büyüdüğü ve önem taşıdığı günümüzde en çok talep gören mesleklerden biridir. Software developer, yazılım geliştirme konusunda yenilikçi mühendislik prensiplerini kullanır.
Yazılım sistemlerinin tasarlanması, kullanışlı hale getirilmesi, devamlılığı ve güncellenmesi konusunda önemli görevleri vardır. Bilgisayar teknolojilerinin giderek popülerlik kazandığı bir dünyada software developer her zaman ihtiyaç duyulan uzmanlardan biridir. Bu yazımızda software developer yani yazılım geliştirme uzmanı hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Software Developer Ne Demek?
Yazılım geliştirme uzmanı olarak dilimize çevrilen software developer, adından da anlaşılacağı üzere bilgisayar yazılımlarının üreticisidir. Yazılım tasarlamak ve bunu ihtiyaçlara göre kullanılabilir kılmak software developer sayesinde olur. Yaşadığımız çağdaki teknolojilere bakıldığında, hayatın her alanında bir yazılım mühendisliğinin olduğu görülebilir. Bankada, hastanede, iş yerinde, kafe veya sinema salonunda bile çeşitli yazılımlar kullanılır. Eğlence sektöründen bilişime, güvenlikten tüketim sektörüne kadar yazılımlar hayatımızı çevrelemiş durumdadır.
İşte bu tür yazılımların tasarlanıp sorunsuz bir şekilde uygulamaya geçirilmesi software developer sayesinde olur. Yazılım geliştirme uzmanı, aldığı eğitimle birlikte kullandığı yazılım ve bilgisayar mühendisliği araçlarıyla sonuca ulaşabilir. Her sektörde birbirinden farklı ihtiyaçlar için yazılım geliştirilmesi gerekebilir. Bu nedenlebilgisayar programcısı kullanacağı teknik ve yöntemlerle o sektördeki ihtiyaçlara en uygun yazılımları tasarlayabilir.
Software developer işleri genellikle bir kullanıcın ihtiyaçlarına en uygun yazılımı geliştirmek veya mevcut yazılımı iyileştirmek üzerinedir. Kod ve yazılım dilini kullanan software developer, bu sayede ihtiyaç duyulan bilgisayar programlarının çözüm sunmasını sağlar. Hemen hemen her sektörde software developer ihtiyacı olurken günümüzde en çok bilişim ve teknoloji alanında talep görürler. Kendini iyi yetiştirmiş ve gerekli eğitimleri tamamlamış bir software developer çok yüksek maaşlarla iş bulabilir.
Yazılım geliştirme uzmanı sorumlulukları, temelde bir yazılımcının yapması gereken işlerle bağlantılıdır. Yazılımla ilgili kullanıcı ihtiyaçları ve müşteri taleplerini bir arada değerlendirip en ideal çözümü sunmak gerekir. Yazılımın veya programın en kullanışlı hale getirilmesi için bilgisayar programcısının bazı kodları kullanması gerekir. Bilgisayar programlarını beyin fırtınası yaparak yaratıcı bir şekilde kullanan yazılımcılar bu sayede programlama çözümleri sunar. Bir bilgisayar programcısının çalışma sürecinde iyi iletişim becerilerine sahip olması ve yazılımı kullanıcı dostu hale getirmesi beklenir.
Yazılım geliştirme uzmanı görevleri, bilişim dünyasında en çok talep edilen işlerdir. Herhangi bir işyerinde veya projede software developer olarak çalışanların bazı görevleri vardır. Gerekli eğitimleri tamamlamış ve mesleğinde tecrübeli olan yazılımcılar bu görevleri layıkıyla yerine getirir. Günümüzde software developer olarak çalışanların görev ve sorumlulukları kapsamına giren işler şunlardır:
- Yazılımla ilgili kullanıcı ihtiyaçlarını anlamak amacıyla çeşitli testler yapmak
- Kullanıcı ve müşterilerle ortak çalışmalar düzenlemek
- Yazılım geliştirme sürecini bizzat takip etmek
- Yazılım konusunda sistem ihtiyaçlarını anlamak
- Yazılımda gereksinim duyulan tasarımları yapmak
- Uygulama için kod yazarak gerekli düzenlemeler yapmak
- Sorun yaratan yazılımları test edip sorunları bulmak
- Gerekli eğitim dokümanlarını hazırlamak
- Gerektiğinde son kullanıcıya eğitim ve danışmanlık vererek kullanım yöntemini göstermek
- Tasarım belgeleri hazırlamak
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük ilgi gören software developer mesleği, geleceğin meslekleri arasında gösterilir. Özellikle günümüzde hemen hemen her sektörde bilgisayar destekli makineler kullanıldığı için bunların stabil çalışan yazılımlara ihtiyaç vardır. Otobüs, metrobüs, metro, tramvay ve benzeri ulaşım araçlarında kullanılan yazılımlar ile software developer olmadan uygulamaya geçmez. En basit örneklerle hayatı düzene sokabilmek için kullanıcı ihtiyaçlarını iyi anlayıp ona çözümler üreten software developer’lara ihtiyaç vardır.
Yazılım geliştirme uzmanı özellikleri bakımından yaratıcı düşünme becerisine sahip olmalıdır. Aynı zamanda yazılım tasarlamak esasında bir problemi çözmenin farklı bir yoludur. Bu nedenle software developer olarak çalışanlar yazılım tasarladıkları süreçte analitik düşünme becerisini kullanır. Dolayısıyla software developer olmak için bazı yeteneklere sahip olmak işinizi kolaylaştırır:
- Analitik düşünme becerisi
- Proaktif çalışma yeteneği
- Yaratıcı düşünme ve çözüm üretme
- Yeni teknolojilere meraklı
- Araştırmayı seven ve kendini geliştiren
- Yabancı dil bilgisi
- Programlama dilleri
Bu tür alanlarda yetenekleri olan software developer’lar daha başarılı bir iş ortaya koyabilirler. Günümüzde özel veya kamu fark etmeksizin geniş bir sektör ağında çalışma imkanı bulan bilgisayar programcıları oldukça popülerdir. Yazılım geliştirme alanı, dünya çapında geleceğin mesleklerinden biri olarak görülmektedir.
Yazılım geliştirme uzmanlığı eğitimi, sertifikalı bir şekilde software developer olabilmeniz için önemlidir. Yazılımcı arayan şirketler veya kamu kurumları öncelikle diploma veya sertifika bilgisini sorgular. Bu yüzden software developer olmak için bazı temel eğitimlerden geçmek şarttır.
Üniversitelerin 2 veya 4 yıllık Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği bölümleri mezunları software developer olabilir. Ancak bilgisayar programcısı olmak için üniversite okumak şart değildir. Dünyanın dört bir yanında bilgisayar programcısı yetiştiren özel kurs ve eğitimler vardır. Bunlara girerek üniversite mezuniyetiniz farklı alanda olsa bile kendinizi geliştirip software developer olabilirsiniz. Üstelik bu tür kursları tamamlayanlara üniversitelerdekine benzer sertifika verildiği için uzmanlık alanı aynı görülür.
Yazılım geliştirme uzmanı olmak için birkaç hafta veya ayla kendinizi sınırlamamanız gerekir. Çünkü başarılı bir software developer olabilmek için bu alanda yıllarda süren eğitimler gerekli olabilir. Yazılımcı olma hayallerinize ulaşmak isteyenler öncelikle belirli programlama dillerinde eğitim almalıdır. Hangi programlama dilinde çalışmak veya yazılım geliştirmek istiyorsanız öncelikle buna yönelin. Daha sonra software developer olmak için şu süreçleri izlemeniz gerekir:
- En basit programlama dillerinden başlayarak kendinizi geliştirin.
- Programlama dillerini öğrenirken karşılaştığınız zorluklarla mücadele edin.
- Bolca araştırma yapın ve öğrenme sürecinde hata yapmaktan çekinmeyin.
- Yazılım konusunda güncel topluluklara, gruplara ve derneklere üye olun.
- İnternet üzerinden software developer sayfalarını takip edin.
- Kodlamayı kolaylaştıran yazılımları kullanmayı tercih edin.
- Öğrendiğiniz programlama diliyle ilgili güncel gelişmeleri mutlaka zamanında öğrenin.
- Yazılım algoritmalarını ve programlama mantığını çözün.
Bu süreçleri kendine inanarak geçiren kişiler, software developer olarak hayallerindeki çalışma ortamına kavuşabilir. Günümüzde software developer talebinin giderek arttığı biliniyor. İçinde bilgisayar kullanılan hemen hemen her türlü sektör ve işletmede software developer ihtiyacı olabilir. Bu nedenle başarılı bir yazılımcı olmak için gerekli eğitimleri tamamlayıp bir de üzerine kendinizi geliştirmiş olmanız gerekir.
Yazılım geliştirme uzmanı yazılım dilleri, standart programlama dillerine göre farklılık gösterebilir. Sürekli yeni gelişmelerin ve algoritmaların devrede olduğu bu sektörde sabit kalmak aslında gerilemek anlamına gelir. Bu yüzden mesleğinizde yükselmek istiyorsanız yazılım dillerindeki tüm yeni gelişmeleri zamanında öğrenmeniz tavsiye edilir. Mobil uygulama geliştiricileri tarafından da ilgi gören software developer alanları şunlardır:
- iOS software developer
- .Net software developer
- SQL software developer
- Android software developer
- Python software developer
Hem mobil cihazlarda hem de Microsoft gibi bilgisayar yazılımlarında software developer için farklı çalışma alanları vardır. Kullanacağınız ve öğreneceğiniz yazılım diline bağlı olarak bu alanlarda faaliyet gösterebilirsiniz. Sektör içinde deneyim ve bilgi birikimine bağlı olarak bilgisayar programcıları arasında bir hiyerarşik düzen vardır. Halk arasında yazılımcı kademeleri olarak bilinen bu basamaklar aynı zamanda software developer’ların alacağı maaşı da belirler.
Başarılı software developer olmak için kendi alanınızdaki tüm gelişmeleri yakından takip etmeniz gerekir. Tecrübe ve bilgi birikimine göre sınıflara ayrılan software developer’lar sektördeki çalışma koşullarına göre değişiklik gösterir. Yazılım geliştiricileri arasındaki kıdem farkına göre şu kademeler vardır:
- Junior software developer
- Middle level software developer
- Senior software developer
Bunlar arasında junior software developer, üniversitelerin ilgili bölümlerinden yeni mezun olmuş kişiler için geçerli bir kademedir. Yazılım geliştirme işine yeni başlayanlar bu kıdemde görev yapar. Sektör fark etmeksizin genellikle küçük çaplı projelerde çalışan bu software developer’lar, kendilerini geliştirdikçe büyük işlerde görevlendirilirler.
Hemen akabinde gelen middle level software developer, adından da anlaşılacağı üzere orta seviye bir sınıfta yer alır. Yaklaşık 2 – 5 yıllık sektör tecrübesi olan yazılımcılar bu kıdemde görev alır. Projelerde sorumluluk alabilirler ve proje yönetebilecek bilgi ile tecrübeleri vardır. Son olarak senior software developer kıdemi ise en tecrübeli olan kademedir. Bu yazılımcılar, bilgi birikimi, deneyim ve proje yönetimi konusunda önde gelir. Dolayısıyla senior software developer sadece kod yazmaz proje yönetir ve takım oluşturur.
Yazılım geliştirme uzmanı çalışma koşulları çok geniş ve serbesttir. Dünyanın dört bir yanında iş bulma imkanı olan software developer’lar uzaktan çalışma sistemine uygundur. Bu yüzden software developer olarak çalışanların sürekli bir ofiste bulunması gerekli değildir. Bazı özel iş yerleri, software developer’lara uzaktan hatta ülke dışından çalışma imkanı tanıyabilir. Yabancı dili iyi olan software developer’lar yurt dışındaki özel şirketlerde kolaylıkla iş bulabilir. Ülkemizde de hem özel sektör firmalarında hem de kamu kuruluşlarında yazılımcı ihtiyacı olması durumunda software developer aranır.
Yazılım geliştirme uzmanı maaşları, çalışanın işyerine, çalışma koşullarına, projeye, kıdemine ve işin uzunluğuna göre değişiklik gösterir. Yazılım dünyasında çalışma koşulları dünya çapında olduğu için bilgisayar programcısının uluslararası alanda çalışma imkanına sahiptir. Bu yüzden ülkemizde yaşayan bilgisayar programcısı dolar bazında maaş alabilecekleri yurt dışı projelerde görev alabilir. Dolayısıyla döviz kurlarının mevcut durumu göz önünde bulundurulduğunda bilgisayar programcısı maaşları oldukça yüksek seviyededir.
İşe yeni başlayan yani junior software developer kıdeminde olanlar da projelerde yer aldıkça maaşlarını yükseltebilir. Pek çok sektörde olduğu gibi bilgisayar programcısı alanında da yazılımcının mesleki tecrübesi ve projeleri aldığı maaşı etkiler. Kendini geliştirmiş bir bilgisayar programcısı, başarılı projelere imza attığı için daha büyük ve kurumsal şirketlerde çalışma imkanı bulabilir. Bu yazılımcıların maaşları çalıştığı şirketin büyüklüğüne göre değişebilir.
Yazılım geliştirme uzmanı özellikleri ile sadece kod yazmakla kalmaz aynı zamanda başarılı bir sorun çözücü olmalıdır. Üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan herkes bilgisayar programcısı becerisine sahip olmayabilir. Dolayısıyla yazılımcılar bilgisayar programlarının kullanıcı ihtiyaçlarına uygun olmasını sağlamak için yaratıcı düşünme becerisine sahip olmalıdır.
Son teknoloji cihazlarda kullanım kolaylığı sağlayacak çözümler üreten yazılımcılar her zaman talep gören çalışanlardır. Bu bakımdan software developer olmak için sürekli gelişime açık olmak ve güncellenmek büyük önem taşımaktadır.